Skip links

Eerste testen gepland in Nederland met levensreddende drones voor Oekraïne

Home » Eerste testen gepland in Nederland met levensreddende drones voor Oekraïne

Eerste testen gepland in Nederland met levensreddende drones voor Oekraïne

Een Nederlandse coalitie van hightechorganisaties gaat binnenkort op de testlocatie van de Koninklijke Landmacht in Reek (NL) de Oekraïense organisatie PostUp, gevestigd in Polen (zie: PostUp)  helpen met het ontwikkelen van een drone die mijnen kan detecteren. De coalitie bestaat uit specialist in bodemonderzoek T&A Survey uit Amsterdam, onderwijs- en onderzoeksinstituut Jheronimus Institute of Datascience (JADS) uit Den Bosch en datascience start-up Datacation uit Eindhoven. Zij leveren hun expertise die vooral gericht is op het kunnen detecteren van mijnen in de grond met behulp van sensortechnologie en kunstmatige intelligentie.

In Oekraïne is tot 30% van het grondgebied vervuild met explosieve voorwerpen, waardoor mijnopruiming momenteel het meest urgente onderwerp is.

Gezien de omvang van de besmetting zou het gebruik van conventionele methoden voor mijnopruiming tientallen jaren werk betekenen. Momenteel wordt tijdens het ontmijnen tot de helft van de werktijd van de geniesoldaten besteed aan het opsporen van niet-ontplofte mijnen en granaten. Het gebruik van teledetectiesystemen die explosieve objecten in automatische modus detecteren, helpt de kosten en tijd aanzienlijk te verminderen. Gezien het feit dat tot 1.000 burgers en militairen gewond zijn geraakt en/of gedood door landmijnen sinds het begin van de grootschalige invasie, is er een dringende behoefte aan technologie die mensen verder zou isoleren van de noodzaak om te werken onder mijndreigingsomstandigheden .

Er zijn tegenwoordig verschillende experimentele ontmijningssystemen beschikbaar in de wereld. Ze zijn gebaseerd op verschillende natuurkundige principes en hebben hun eigen voor- en nadelen. Een van de meest veelbelovende zijn systemen die gebruikmaken van magnetometers, die de verandering in het aardmagnetisch veld registreren die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van landmijnen. Hun belangrijkste voordelen: de mogelijkheid om ondergrondse mijnen te detecteren, de mogelijkheid om dag en nacht te werken en onafhankelijkheid van weersomstandigheden.

PostUp ontwikkelt drone-oplossing voor detecteren van mijnen met sensortechnologie en kunstmatig intelligentie.

De Poolse liefdadigheidsstichting “PostUp”, opgericht door mensen uit Oekraïne, creëerde een oplossing voor contactloos scannen van het magnetische veld met behulp van luchtdrones, waardoor het ontmijningsproces werd geautomatiseerd. De magnetometer, bevestigd onder de drone, registreert continu de parameters van het magnetisch veld van de aarde langs een 2 meter brede strook met nauwkeurige coördinaten. Na de vlucht worden de verzamelde gegevens met kunstmatige inteligentie verwerkt om een mijnenveldkaart te maken, met heldere stippen die landmijnen en granaatlocaties aangeven. Eén drone met magnetometer kan 30 tot 150 geniesoldaten vervangen, afhankelijk van de mate van mijnvervuiling. De oplossing is in staat om ~10-15 hectare per dag te scannen, dus in 5 jaar tijd, met een zwerm van 700-1000 drones, zou het mogelijk zijn om alle open gebieden te scannen die besmet zijn met niet-ontplofte munitie, zonder dat er 300.000 man personeel bij betrokken zijn.

PostUp is in juni 2022 begonnen met hun experimenten, waardoor de lijst met mijntypes en hun kennis met het verzamelen en verwerken van gegevens geleidelijk is uitgebreid. Een jaar later, in februari 2023, kon PostUp de eerste veldtesten uitvoeren in de buurt van Balakliya, in de regio Kharkiv.

De oplossing van vandaag moet nog worden doorontwikkeld om een breder scala aan mijntypes te kunnen detecteren. Er zijn bijvoorbeeld plastic (‘vlinder’) mijnen die lastig te detecteren zijn met een magnetometer omdat er een kleine hoeveelheid metaal in zit (de lont). Daarom zijn modelleringsdoelen vereist om tests uit te voeren en het AI-model te trainen om de classificatie van objecten (mijnen) te verbeteren.

PostUp start samenwerking met Nederlandse hightechcoalitie.

In mei 2023 heeft PostUp contact opgenomen met Qualified om te brainstormen over de huidige problemen en is door Qualified een coalitie van Nederlandse techorganisaties opgericht om het PostUp te helpen met de ontwikkeling van de toepassing. Inmiddels heeft de Konlinklijk Landmacht hun testfaciliteit in Reek beschikbaar gesteld, met onder meer de mogelijkheid te testen met echte Russische mijnen.

AANMELDEN