Skip links

Zakendoen in Oekraïne en exportkreditverzekering

Home » Zakendoen in Oekraïne en exportkreditverzekering

Zakendoen in Oekraïne en exportkreditverzekering

Het Nederlandse kabinet heeft op 17 november 2022 een steunpakket van €1,2 miljard aangekondigd voor Oekraïne. Dit pakket bestaat uit €100 miljoen voor humanitaire hulp, €200 miljoen voor militaire hulp and €900 miljoen voor economische hulp, zoals steun aan de Oekraïense regering en de Oekraïense economie.

In 2023 het kabinet heeft ook besloten om de exportkredietverzekering voor Oekraïne te verhogen. Dit betekent dat Nederlandse bedrijven meer zekerheid krijgen bij het exporteren naar Oekraïne.
De exportkredietverzekering is een verzekering die Nederlandse bedrijven kunnen afsluiten om de risico’s van export te dekken. De verzekering kan bijvoorbeeld dekking bieden voor:

  • Onbetaalde facturen
  • Schade aan goederen
  • Politieke risico’s

De exportkredietverzekering wordt verstrekt door Atradius Dutch State Business, een dochteronderneming van Atradius. Atradius is een internationale verzekeraar die zich specialiseert in kredietverzekeringen.

In het geval van Oekraïne heeft Atradius de dekking voor politieke risico’s verhoogd van 70% naar 90%. Dit betekent dat Nederlandse bedrijven tot 90% van hun exportfacturen kunnen laten verzekeren tegen politieke risico’s, zoals oorlog bijvoorbeeld.  De verhoging van de dekking voor politieke risico’s is bedoeld om Nederlandse bedrijven te stimuleren om te blijven exporteren naar Oekraïne, ondanks de oorlog. De verwachting is dat deze maatregel zal bijdragen aan het herstel van de Oekraïense economie.

AANMELDEN