Skip links

Home » Prioriteiten » Bouw

Bouwsector

Prioriteit

Bouw en duurzaamheid

De oorlog in Oekraïne heeft grote delen van Oekraïne beschadigd of volledig verwoest. De wederopbouw van het land zal vele jaren in beslag nemen en is zeker geen gemakkelijke opgave. Steden in Oekraïne, zoals Mariupol en Kharkiv, zullen uitgebreid moeten worden herbouwd. Sommige kleinere steden moeten vanaf nul weer in elkaar worden gezet. Honderdduizenden Oekraïners hebben nieuwe huizen nodig. Wegen, bruggen, treinstations, luchthavens.

Het huisvestingsprobleem wordt verergerd door de lage energie-efficiëntie van woongebouwen en de slechte staat van de gemeentelijke infrastructuur: 40% van de verwarmingsnetwerken zijn bijvoorbeeld noodstructuren en de afvalverwerkingssystemen hebben onvoldoende capaciteit. Verwarmingsdiensten moeten gerepareerd worden en werken in een noodtoestand.

Slechte stadsplanning verergert de situatie, wat leidt tot overbevolking, ontoereikende levensomstandigheden en beperkte toegang tot onderwijs en werkgelegenheid.

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, moet Oekraïne zich concentreren op slimme en groene stadsplanning, die hier een cruciale rol zal spelen en de economische ontwikkeling naar duurzaamheid zal aansturen. Het creëren van uitnodigende, functionele en efficiënte ruimtes voor bedrijven en bewoners kan leiden tot een gunstig klimaat voor het scheppen van werkgelegenheid.

Een groene wederopbouw zou het land in staat stellen energie-onafhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen, de integratie met Europa te versnellen en de sociale en ecologische voordelen te plukken. Duurzame, koolstofarme ontwikkeling zal in overeenstemming moeten gaan met de klimaatakkord van Parijs, en de doelstellingen van de Europese Green Deal, met inbegrip van de ambitieuze doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Klimaatvriendelijke projecten

De naoorlogse groene wederopbouw van Oekraïne zal verschillende componenten omvatten, van energiezuinige huizen – zowel nieuwbouw als renovatie tot lokale oplossingen voor elektriciteit en verwarming in combinatie met hernieuwbare energiebronnen. Er moet veel gerepareerd of vervangen worden, waaronder beschadigde warmtekrachtcentrales en ketels, delen van de hoogspannings- en distributienetwerken en een tal van duurzame energiecentrales, vooral zonne-energie. Hoewel hun aanvankelijke vernietiging hard is, bieden steden die moeten worden herbouwd een kans om groene stadsplanning te verbeteren met de nadruk op klimaatadaptatie.

12 mln
ontheemde burgers als gevolg van oorlog
$70 mld
herstelkosten in de woningsector
870.000
huizen verwoest
$1,58 bln
toegewezen voor stedelijke herontwikkeling
AANMELDEN