Skip links

Home » Prioriteiten » Landbouw

Landbouw

Prioriteit

Landbouwherstel

Oekraïne is een van ’s werelds grootste exporteurs van tarwe, maïs, sojabonenzaden en zonnebloemolie. In 2021 was de landbouwsector goed voor meer dan 40% van de totale export van het land en bood hij werk aan meer dan 30% van de bevolking.

Na de Russische invasie leed de sector aanzienlijke verliezen als gevolg van zware militaire gevechten en beschietingen, in de orde van miljarden euro’s, om redenen variërend van verloren oogsten (als gevolg van landmijnen, niet-ontplofte granaten, machine-olielekkage, post-mortem gif) tot verstoorde toeleveringsketens door het verlies van duizenden vernietigde landbouwmachines, beschadigd transportinfrastructuur, landbouwopslagcapaciteit en verlies van menselijk kapitaal .
Op korte termijn zullen de fabrikanten in Oekraïne, wat landbouwmachines en -uitrusting betreft, het volgende nodig hebben:

• Tractoren & oogstmachines
• Grondbewerkingsapparatuur
• Zaaiapparatuur
• Sproeiers en kunstmeststrooiers
• Opslag en behandeling voor graan
• Irrigatie- en drainagesystemen
• Landbouwchemicaliën, waaronder groeibevorderaars en micronutriënten

Op langere termijn zullen kleine en middelgrote producenten moeten investeren in verwerkingscapaciteit voor graangewassen en bioprocestechnologieën.

Naast het veiligstellen van nieuwe toeleveringsketenbronnen, kan het voortouw nemen bij de ontwikkeling en acceptatie van hightech-oplossingen (bijv. Robotlandbouwtools en agro-ecologie, precisietoepassingstechnologie door middel van AI), het tekort aan voedingsstoffen in de bodem van boerderijen aan het licht brengen, bijvoorbeeld door kosten te besparen door potentiële overmatige toepassing van voedingsstoffen.

De regering wijst 218 miljoen dollar toe aan boeren om nieuwe uitrusting en machines te kopen, waarbij ook internationale organisaties hun steun toezeggen. Particuliere bedrijven investeren in de landbouwsector en individuele boeren vinden kosteneffectieve manieren om te moderniseren. Ondanks deze inspanningen blijven er lacunes in de aanpak van het probleem van landbouwwerktuigen en -machines, waaronder een gebrek aan financiering, een tekort aan bekwame technici en een beschadigde transportinfrastructuur.

30%
van de wereldproductie van zonnebloemolie
3e
in wereld in de export van tarwe
> 2.280
landbouwmachines vernietigd
~ $6 mld
totale schade
AANMELDEN