Skip links

Home » Projecten » MinesEye – Demining

Bodemsanering

Demining drone

Geautomatiseerde ontmijning via drone-magnetometertechnologie.

De stichting “PostUp”, geleid door Oekraïense vernieuwers en met het hoofdkantoor in Polen, heeft een baanbrekende ontmijningsoplossing bedacht. Door een geavanceerde magnetometer in drones te integreren, wil het project mijnopruimingsoperaties in Oekraïene te stroomlijnen.

Drones uitgerust met magnetometers doorkruisen een pad van 2 meter en registreren continu gegevens over het aardmagnetisch veld. AI-verwerking transformeert deze gegevens vervolgens in een mijnenveldkaart, waarbij mijn- en granaatlocaties worden gemarkeerd.

Vanaf juni 2022 heeft PostUp de technologie geleidelijk verfijnd, met als hoogtepunt succesvolle tests in de buurt van Balakliya (regio Kharkiv) in februari 2023.

Om zijn mogelijkheden te verbreden, probeert het project mijndetectie op verschillende terreinen en mijntypes te verbeteren. Dit omvat het verfijnen van objectclassificatie, het gebruik van modellen en het verkennen van technologieën zoals orthofoto’s, multispectraal en lidar.

In samenwerking met Nederlandse partners, waaronder Datacation (Eindhoven), T&A Survey (Amsterdam) en Jheronimus Academy of Data Science (Den Bosch), krijgt het initiatief nu interdisciplinaire inzichten en kennisuitwisseling. Om de technologie in realtime te testen, nodigde Qualified het Pools-Nederlandse consortium uit naar Nederland. Defensie ondersteunt het project met een speciale militaire testfaciliteit die diverse terreinen en echte Russische mijnen biedt voor realistisch testen, waarbij kennis en expertise kan worden uitgewisseld om de huidige technologie te verbeteren.

Qualified verwelkomt ook andere organisaties om de verdere ontwikkeling van dit project te ondersteunen.

AANMELDEN